Anticonceptie

   Zwanger worden    Ben ik zwanger?    Anticonceptie

Anticonceptie na je zwangerschap

Je verloskundige of gynaecoloog begint er meestal al over bij de nacontrole: welk voorbehoedsmiddel ga je gebruiken? Op dat moment denk je nog, seks dat nooit meer, maar er komt een tijd dat je er echt weer zin in krijgt. Dan is het toch zaak, dat je niet direct weer zwanger wordt. Tenzij je dat wél wilt natuurlijk. Of dat verstandig is zullen we het later over hebben. Het is een fabeltje, dat je tijdens borstvoeding niet zwanger kunt raken. Er zijn wel wat vertragende factoren, maar ik zou het risico zeker niet nemen!

Wat zijn de anticonceptie methoden?

De Pil

de pil

De pil werkt als volgt

  • Hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt, zodat er ook geen eisprong kan plaatsvinden.
  • In de baarmoederhals zit een slijmprop. Die wordt door de hormonen taai gemaakt, zodat de zaadcellen er niet doorheen kunnen komen.
  • Onder invloed van de hormonen, wordt ook het slijmvlies van de baarmoederwand taai gemaakt, zodat een eventuele bevruchte eicel zich niet kan nestelen in de wand.

De pil is onder te verdelen in de éénfase en de meerdere fasen pillen. Er zijn speciale éénfase pillen te verkrijgen, die geschikt worden bevonden bij het geven van borstvoeding. Deze pil heet Cerazette en bevat alleen het hormoon progestageen en geen oestrogeen. Wij zijn hier echter nogal huiverig voor. Zoals je boven kunt lezen, gebeurt er heel veel met je lichaam, onder invloed van de pil. Welke pil je ook gebruikt, er komen hormonen aan te pas. Verderop in dit stuk, vind je vast wel een voorbehoedsmiddel wat dat niet met zich meebrengt. Daarbij is het bekend dat door het gebruik van de pil je borstvoeding, onherstelbaar, terug kan lopen of zelfs helemaal kan stoppen!

Het gebruik van de pil breekt vitamine B af. Een tekort aan vitamine B kan leiden tot depressiviteit. Daarnaast spelen factoren als leeftijd, roken, een stoornis in de vetstofwisseling en een hoge bloeddruk kans een rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten. Bovendien heb je tijdens je zwangerschap en een jaar daarna een verhoogde kans op trombose. De ‘lichte’ pillen geven óók een verhoogde kans op trombose, toch iets om over na te denken.

Voordelen van de pil

  • zeer betrouwbaar voorbehoedsmiddel.
  • menstruatie wordt regelmatig.
  • geen ‘gedoe’ tijdens het vrijen.
  • pilsliksters maken minder kans op:
    • eierstokkanker en kanker in het baarmoederslijmvlies
    • ontstekingen van de geslachtorganen.
    • goedaardige afwijken van eierstokken en borsten.

De Prikpil

Werkt hetzelfde als de gewone pil, bevat alleen geen oestrogeen. Een prik werkt drie maanden en is ook zeer betrouwbaar. Nadeel is dat de menstruatie onregelmatig kan worden of zelfs helemaal wegblijft. Dat klinkt misschien als een voordeel, maar menstrueren is ook een vorm van afvalstoffen kwijtraken. Of niet menstrueren nou zo gezond voor je is, is nog maar de vraag. Handig is het wel.

Het spiraaltje

Er zijn twee soorten spiraaltjes:

Het klassieke (koperhoudend of plastic) spiraaltje, irriteert het baarmoederslijmvlies.

  • het eitje kan zich niet nestelen in de baarmoederwand.
  • Het klassieke spiraaltje geeft geen hormonen af.
  • Het klassieke spiraaltje heeft absoluut geen invloed op de borstvoeding en kan zonder problemen 6 weken na de bevalling geplaatst worden.
  • Het heeft vaak wel het nadelige effect dat de menstruatie heviger en langer wordt.
  • Wanneer het spiraaltje eenmaal zit hoef je er 10 jaar lang niet meer naar om te kijken.

Het hormoonhoudend spiraaltje bevat het hormoon leveogestrol en wordt kleine hoeveelheden afgegeven. Het zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies heel dun wordt.

  • het eitje kan zich niet nestelen in de baarmoederwand.
  • Het hormoonhoudende spiraaltje geeft wel hormonen af. Dat is alleen niets in verhouding met de pil en het geeft het hormoon af op de juiste plaats.
  • Bij dit spiraaltje wordt de menstruatie vaak minder of verdwijnt zelfs helemaal.
  • Het grote nadeel is dat het vrij pijnlijk is om in te brengen (zeker wanneer je nog nooit vaginaal bevallen bent)

Implanon

Dit is een dun kunststof staafje dat je huisarts of gynaecoloog met een naald net onder huid inbrengt. Je kunt het niet zien zitten, maar wanneer je er met je vinger overheen wrijft, kun je het wel voelen. Het staafje geeft dagelijks een kleine hoeveelheid hormonen (progestageen) af, dat voldoende is om een eisprong af te remmen. Het staafje biedt 3 jaar bescherming.

Het condoom

Een van de bekendste op dit gebied is wel het condoom. Het rubberen hoesje wordt om de stijve penis heen geschoven, voor wie dit nog niet mocht weten. Het condoom is niet alleen geschikt om zwangerschappen te voorkomen, maar ook de enige methode die beschermt tegen geslachtziekten en AIDS.

Naast het 'gewone' condoom bestaat ook het vrouwencondoom. Deze wordt in de vagina ingebracht. Nadeel van het vrouwencondoom is dat het veel geluid maakt tijdens het vrijen en dat kan als hinderlijk worden ervaren.

Beide condooms hebben het principe het sperma op te vangen, zodat er geen bevruchting plaats kan vinden.Nadeel aan het condoom is dat de vrijpartij onderbroken moet worden en dat sommige mensen een verminderd gevoel hebben tijdens de gemeenschap. Daarbij kan het condoom ook scheuren of lek raken. Het is een veilig voorbehoedsmiddel, mits je het zorgvuldig gebruikt!

Computermethodes

Met deze methode kun je berekenen, wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Het wordt het meest toepast om te bepalen wanneer je wél moet vrijen om juist zwanger te raken, maar werkt natuurlijk ook andersom.
Er zijn verschillende methodes:

  • Mini-Sophia : d.m.v temperatuurmeting en vaginale afscheiding wordt gemeten wanneer je vruchtbare en je niet vruchtbare dagen zijn.
  • Persona : d.m.v. teststaafjes die de hormonen uit je urine kunnen opnemen en aangeven wanneer je vruchtbare en niet vruchtbare dagen zijn.
  • Donna : d.m.v. een zakmicroscoop kan wat speeksel of wat vaginaal vocht onderzocht worden en zal het op de dag nauwkeurig je eisprong kunnen bepalen.

Nadeel van deze methodes is dat je erg gedisciplineerd moet zijn om te bepalen, wanneer je onvruchtbaar bent. Ben je vruchtbaar en wil je toch vrijen, zal je toch voor een ander voorbehoedsmiddel moeten kiezen. Je kunt je bedenkingen hebben bij het romantische en spontane aspect van deze methode is. Je moet immers toch van tevoren bedenken, wanneer je wilt vrijen om dan eerst zo’n test uit te voeren. Voor mensen die juist graag zwanger willen worden en het niet zo wil vlotten, lijkt het een uitstekende manier.

Sterilisatie

Deze operatie is alleen geschikt voor mensen die er 200% zeker van zijn dat hun gezin compleet is. De operatie kan worden uitgevoerd bij zowel mannen als vrouwen, maar is voor mannen een relatief kleine ingreep en voor vrouwen een echte operatie. Sterilisatie is in principe definitief. Mocht je na verloop van tijd spijt krijgen, is een hersteloperatie mogelijk. Het is echter niet gezegd, dat dat ook daadwerkelijk gaat lukken. Denk er dus goed over na en praat erover met je partner.

Op de website Anticonceptie-online.nl vind je werkelijk alle informatie over alle mogelijkheden. De betrouwbaarheid en nog veel meer. Als je zoekende bent een aanrader!

Facebook groepen voor jou!

Word lid van één onze besloten Facebook groepen Kinderwens 1e kind of Kinderwens 2+ kind.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

De Roze Doos
De Roze Doos
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan

Beste artikelen over Ben ik zwanger?

Ben ik zwanger? Ben ik zwanger of ben ik niet zwanger? Als je graag een kindje wil, wil je niets liever dan zwanger worden. Bij alles wat je voelt, denk je: ben ik zwanger? Wat zijn eigenlijk de symptomen van een zwangerschap? Lees onze beste artikelen en blogs:
Bloedverlies 4 dagen voor NOD »
Symptomen zwanger 1 »
De pil en zwangerschap »
Symptomen zwanger 2 »
5 dagen te vroeg ongesteld »
Overtijd zijn: wat is het? »
Schijnzwangerschap zwanger? »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Anticonceptie

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Anticonceptie
Gul
Hoi, weet iemand een pil voor me die ik kan kopen dat ik zwangerschap overkom, om niet zwanger te raken

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Anticonceptie
Shabbie
Wanneer kun je weer beginnen met de pil? Ben 19 januari bevallen en is het weer veilig?

Ook interessant: