Prenatale onderzoeken: Nekplooimeting (NT-meting)

   Zwanger    Echo Prenataal onderzoek    Nekplooimeting

Wat is een NT-meting en wat kun je hiermee opsporen?

De nekplooimeting is een onderdeel van de combinatietest. Iedere foetus tussen de 11e en 14e weken oud heeft een dun vochtblaasje onder de huid in de nek, dit noemen we de nekplooi. De dikte van de nekplooi varieert met de zwangerschapsduur en is slechts tijdelijk. Deze verdwijnt later in de zwangerschap. Door onderzoek zijn de normale waarden bekend geworden. De nekplooi behoort maximaal 3 mm dik te zijn.

Er is echter gebleken dat bij 80% van de foetussen met het Downsyndroom (in de volksmond ook wel een mongooltje genoemd), de nekplooi verdikt is (groter dan 3mm). In dit geval zit er is dus meer vocht in de nekregio. Hoe dikker de plooi, hoe groter de kans bestaat op het syndroom.

Na onderzoek blijkt 60 en 70% van de foetussen met een verdikte nekplooi toch geen Downsyndroom te hebben. Toch kan een verdere onderzoek nuttig zijn. Ongeveer 70% van de kinderen met het Downsyndroom wordt opgespoord dmv een NT-meting. Klik hier voor meer informatie over het Downsyndroom.

Een sterk verdikte nekplooi kan ook een aanwijzing zijn voor andere chromosoomafwijkingen, hartafwijkingen of genetische syndromen. Als er een sterk verdikte nekplooi wordt gevonden, dan zul je als aanstaande ouders de keuze krijgen voor een vervolgonderzoek als een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Het kan zijn dat daaruit geen chromosomale afwijkingen (zoals het syndroom van Down) worden gevonden. Dat wil dat helaas nog niet zeggen dat de foetus geen andere afwijkingen kan hebben. Vaak wordt er bij ongeveer 20 weken zwangerschap nog een uitgebreide echo gemaakt om eventuele hartafwijkingen te kunnen opsporen. Ook als die niet gevonden worden blijft de kans aanwezig op afwijkingen die niet met de echo te zien waren of met een andere testmethode (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) op zijn te sporen.

Wat staat je te wachten bij een NT-meting?

De nekplooimeting gebeurd door een echoscopist die veel ervaring heeft en is bijgeschoold in de specifieke meting. Het gaat bij de meting om millimeters en een kleinste mismeting kan al veel onrust veroorzaken bij de ouders en ook tot onnodig onderzoek leiden. De meting zelf heeft geen enkele (lichamelijke) bijwerking.
Op grond van de leeftijd van de zwangere vrouw, de zwangerschapsduur en de dikte van de nekplooi kan een risicoschatting worden gemaakt op een kindje met het Downsyndroom. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter die kans is.

Voor wie is de NT-meting bestemd?

Als je eventueel een nekplooimeting wilt, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. De combinatietest (bloedtest en NT-meting) wordt niet door de zorgverzekeraars vergoed, tenzij de zwangere vrouw 36 jaar of ouder is of een erkende reden heeft voor het prenatale onderzoek.
Heb je geen indicatie voor prenatale diagnostiek, dan kun je dit onderzoek op eigen kosten laten verrichten. De kosten voor NT-meting kunnen erg wisselen. Het is verstandig om van te voren naar de kosten te informeren.

Dit is verouderde informatie! We zijn nog op zoek naar een betrouwbaar recenter schema.

Leeftijd zwangere vrouw kans op een kindje met het Downsyndroom
25 jaar 1 op 1250
30 jaar 1 op 800
33 jaar 1 op 500
35 jaar 1 op 350
36 jaar 1 op 250
38 jaar 1 op 150
40 jaar 1 op 100
42 jaar 1 op 50
45 jaar 1 op 25

Betrouwbaarheid nekplooimeting

De NT-meting is slechts een risicoschatting. Wanneer de nekplooi verdikt blijkt te zijn tijdens de echo, dan zal een vervolgonderzoek worden voorgesteld. Een vruchtwaterpunctie of vlokkentest kan zekerheid geven of je kindje daadwerkelijk het Downsyndroom heeft.
Een NT-meting gecombineerd met een dubbeltest geeft een betere inschatting of je kindje wel of niet een chromosoomafwijking heeft zoals het Downsyndroom.

Heb jij al een PGO?

Hoe handig is het om alle gegevens over je zwangerschap op een plek te hebben. De persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) maakt dat mogelijk.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
De Roze Doos
De Roze Doos
Gratis Zwanger- en Babybox aanvragen
Gratis Zwanger- en Babybox aanvragen

Beste artikelen over Echo Prenataal onderzoek

Op de vraag of je een prenataal onderzoek moet doen of niet, kunnen anderen je geen antwoord geven. Deskundigen kunnen je hooguit adviseren op basis van je leeftijd, een erfelijke ziektes. Lees onze beste artikelen en blogs:
Uitleg echoformulier »
Slecht nieuws bij de echo »
Nub voorspelling »
De 6 weken echo »
Tips hartslag doppler »
Kleine baby, grote zorgen »
Spannende tijden »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Nekplooimeting

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.