Echoscopie

   Zwanger    Echo Prenataal onderzoek    Echoscopie

Wat is een echoscopie en wat kun je ermee zien?

Echografie of echoscopie is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van ultrageluidsgolven. Op die manier worden zachte en hardere lichaamsstructuren gereflecteerd. In vele takken van de geneeskunde wordt deze techniek toegepast. Zo ook in de verloskunde en de gynaecologie. De verloskundige of gynaecoloog kan via een echoscopie de baby zien, het hartje zien kloppen, de groei bijhouden en eventuele afwijkingen in sommige organen (diegene die geen lucht bevatten, zoals het hart, de nieren, lever, ed), ledematen en sommige delen van het skelet (als de ruggengraat) opsporen.

Hoe en waarom

Een echografie kan op twee manieren worden gemaakt; via de buikwand en vaginaal. De vaginale echografie wordt meestal toegepast in het beginstadium van de zwangerschap. Vanaf 10 weken kan de termijnecho plaatvinden via de buikwand. Standaard krijgt iedere zwangere vrouw in Nederland met 20 weken een echo. Hier komen we in week 17 van de zwangerschapsupdate uitgebreid op terug. Ook zal een heel aantal vrouwen een termijnecho ondergaan, in het begin van hun zwangerschap. Wanneer niet exact bekend is wanneer de eerste dag van de laatste menstruatie was kan bijvoorbeeld een termijnecho worden gedaan. D.m.v. een termijnecho kan het embryo worden opgemeten en zo worden bepaald hoe lang je zwanger bent.

De voor- en de nadelen van een echo

De voordelen

Je kunt vrij nauwkeurig de leeftijd van de foetus bepalen. Ouders kunnen gerustgesteld zijn, wanneer ze weten dat het goed gaat met hun ongeboren kindje. Anderzijds kunnen ze zich ook zorgen gaan maken, wanneer er iets mis lijkt te zijn. Je kunt door het maken van een echo bepalen of je in verwachting bent van een meerling. De ligging van het kind kan worden bepaald (belangrijk bij bv een stuitligging). Groeiachterstand en eventuele afwijkingen kunnen op deze manier worden opgespoord. De hoeveelheid vruchtwater kan worden bepaald. Een echo kan de band met je ongeboren kindje versterken. Voor veel vaders wordt het wat meer werkelijkheid, nadat ze hun kindje hebben gezien op een echo.

De nadelen

De verloskundige of echoscopist kan een onjuiste diagnose stellen of iets afwijkends bespeuren, wat achteraf niets blijkt te zijn. Ouders kunnen hierdoor onnodig ongerust raken.
Niet alles is te zien op een echografie. Het kan zijn dat je ten onrechte gerust bent gesteld en dat er bij de geboorte wel degelijk iets (ernstigs) aan de hand is.
Er is nog steeds geen bewijs dat een echoscopie onschadelijk is voor de ongeboren vrucht, maar het tegendeel is ook niet bewezen. De toekomst zal dat moeten uitwijzen.

Heeft een echoscopisch onderzoek risico’s voor je ongeboren kindje?

echo baby

Er zijn (nog) geen bewijzen geleverd, dat een echoscopie gevaar kan opleveren voor de ongeboren vrucht. Er worden tegenwoordig zelfs op vrije grote schaal "pretecho's" gemaakt. Dat is een echoscopie die aanstaande ouders voor de lol maken, zonder medische aanleiding of noodzaak. Ook driedimensionale echo's op beeld of video zijn daar een voorbeeld van. Veel ouders kiezen hiervoor, omdat ze nieuwsgierig zijn en al voor de geboorte 'kennis willen maken' met hun kindje. Toch wordt er ook getwijfeld aan de onschuldigheid van de echoscopie. Het hoge geluid van de ultrageluidsgolven is daarbij een discussiepunt.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
De Roze Doos
De Roze Doos

Beste artikelen over Echo Prenataal onderzoek

Op de vraag of je een prenataal onderzoek moet doen of niet, kunnen anderen je geen antwoord geven. Deskundigen kunnen je hooguit adviseren op basis van je leeftijd, een erfelijke ziektes. Lees onze beste artikelen en blogs:
Uitleg echoformulier »
Slecht nieuws bij de echo »
Nub voorspelling »
De 6 weken echo »
Tips hartslag doppler »
Kleine baby, grote zorgen »
Spannende tijden »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Echoscopie

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.