Zwangerschap en infecties

   Zwanger    Zwangerschapskwalen    Zwangerschap en infecties

Zwanger?

Sommige infecties kunnen nare gevolgen hebben voor uzelf en uw ongeboren kind. Een paar eenvoudige leefregels helpen om een aantal infecties te voorkomen, bijvoorbeeld goed uw handen wassen, geen rauw vlees eten en niet zelf de kattenbak verschonen. Zo zorgt u goed voor uzelf en uw kind.

Over infecties: Waarom goed opletten?

Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld geen kwaad. Maar sommige infecties kunnen wel ernstige gevolgen hebben. Het doormaken van mazelen tijdens de zwangerschap kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte, en rodehond kan aangeboren afwijkingen veroorzaken. En bij uzelf kunnen infectieziekten ernstiger verlopen als u zwanger bent. Dit geldt bijvoorbeeld voor waterpokken, (Mexicaanse) griep en malaria.

Hoe loop ik een infectie op?

Infectieziekten worden veroorzaakt door een bacterie, virus, parasiet of schimmel. De ziekteverwekker wordt overgedragen via bijvoorbeeld handcontact, hoesten, voedsel, seks of dieren.

Hoe weet ik of ik een infectie heb?

Vaak herkent u een infectie aan koorts. Soms verlopen infecties echter zonder verschijnselen. Raadpleeg altijd uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog als u denkt dat u mogelijk een infectie hebt. Als u zwanger bent, neemt de verloskundige, huisarts of gynaecoloog tijdens het eerste bezoek bloed bij u af. Dit wordt getest op syfilis, hepatitis B en hiv. Indien nodig wordt de behandeling gestart om besmetting van uw kind te voorkomen.

Mag ik medicijnen gebruiken?

In de bijsluiter van alle medicijnen staat of u een middel veilig kunt gebruiken tijdens uw zwangerschap. Vertel uw arts (ook de tandarts) en apotheker altijd dat u zwanger bent. Sommige medicijnen mogen niet in de eerste 14 tot 16 weken worden gebruikt, maar zijn later in de zwangerschap wel veilig. Overigens zijn er ook infecties die zonder medicijnen genezen, zoals een verkoudheid.

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

  • Als de koorts hoger is dan 38,5°C of als u koude rillingen hebt.
  • Als u vlekken of blaasjes krijgt op meerdere plaatsen op uw lichaam.
  • Als u twijfelt of u een infectie hebt.

Bel uw verloskundige of gynaecoloog als u veel last hebt van harde buiken.

Tip: Neem altijd uw temperatuur op als u denkt dat u een infectieziekte hebt, dan kunt u vertellen of u koorts hebt (gehad).

Welke kinderziektes kunnen problemen geven?

Er zijn een aantal kinderziektes die een gevaar vormen voor het ongeboren kind, waaronder rodehond, mazelen, waterpokken en de vijfde ziekte (vlekjesziekten). Het is verstandig om na te gaan of u tegen deze ziekten gevaccineerd bent of dat u het al hebt gehad. In die gevallen bent u beschermd en hoeft u zich geen zorgen te maken als u contact hebt met een ziek kind. Als u veel in contact komt met kinderen tijdens uw zwangerschap (bijvoorbeeld vanwege uw werk) kunt u laten testen of u de kinderziektes al hebt doorgemaakt en of u beschermd bent. Indien u niet beschermd bent kunt u zich in sommige gevallen voorafgaand aan uw zwangerschap laten vaccineren tegen deze ziektes. U kunt hiervoor bij uw huisarts of bedrijfsarts terecht.

Als u al zwanger bent en niet beschermd bent tegen rodehond, mazelen, waterpokken of de vijfde ziekte, is het verstandig om geen contact te hebben met kinderen die één van deze vlekjesziekten doormaken.

Hoe kan ik tijdens de zwangerschap een infectie voorkomen?

De maatregelen hieronder kunnen helpen om een infectie te voorkomen.

  • Was uw handen (met zeep en veel water, daarna goed afdrogen) voor en na het bereiden van voedsel, na toiletbezoek, het verschonen van luiers en tuinieren. Was uw handen na contact met dieren, bijvoorbeeld na bezoek aan de (kinder)boerderij.
  • Verhit vlees, vis en schaal-/schelpdieren tot ze goed gaar zijn en eet geen vleeswaren die gemaakt zijn van rauw vlees, zoals ossenworst en filet américain. Ook rauwe, ongepasteuriseerde melk en zachte kaas die gemaakt is van rauwe melk (‘au lait cru’) kunt u beter niet nemen. Zorg verder voor een koude koelkast (2-7°C) en was verse producten, zoals fruit en groente (ook voorgewassen sla) onder stromend water.
  • Gebruik tuinhandschoenen als u in de tuin werkt en vermijd contact met zand in de zandbak. Dit verkleint de kans dat u zand of aarde binnenkrijgt die verontreinigd is met ziekteverwekkers.
  • Verschoon niet zelf de kattenbak, want in ontlasting van katten kan Toxoplasma zitten. Als u toch de kattenbak verschoont, doe dit dan dagelijks - want de ‘eitjes’ van Toxoplama zijn pas na één dag besmettelijk – en gebruik dan handschoenen.
RIVM

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Gratis Zwanger- en Babybox aanvragen
Gratis Zwanger- en Babybox aanvragen
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar

Beste artikelen over Zwangerschapskwalen

Wat kun je doen tegen aambeien, afscheiding, hoofdpijn, ijzertekort, bandenpijn en andere zwangerschapskwalen? De meeste vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van zwangerschapskwalen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende zwangerschapskwalen. Lees onze beste artikelen en blogs:
9 Tips tegen bandenpijn »
10 Tips voor darmklachten »
Vocht vasthouden »
Emotioneel zwangerschap »
Hoge vliesscheur 30 weken »
Lichen Sclerosus »
Zwanger maar voel niets »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Zwangerschap en infecties

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.