Jij in je kraamweek lichamelijk

   Geboorte    Kraamweek    Kraamweek lichamelijk

En daar lig je dan na je bevalling, als alles goed is gegaan, met je kindje in je armen. Het begin van je kraamtijd kan gaan beginnen. Die eerste dagen met je kindje zijn heel bijzonder, onwennig en uniek. Deze periode komt niet meer terug. Bij elke zwangerschap en bevalling zal je de kraamtijd weer heel anders beleven.

Probeer zoveel mogelijk te genieten van je kraamtijd

In de zwangerschapsupdate week 24 hebben we het al uitgebreid gehad over wat je emotioneel en praktisch kunt verwachten tijdens je kraamperiode. Deze week vertellen we je over wat je lichamelijk kunt verwachten. Je hebt een topprestatie neergezet en/of je hebt een operatie ondergaan. Daar ben je niet de volgende dag van hersteld.

Er zijn in je kraamtijd dan ook een aantal lichamelijke ongemakken waardoor het moeilijk kan zijn voluit te genieten van je kraamdagen. Gelukkig zijn dit meestal ongemakken van tijdelijke duur en kun je als je je erop hebt voorbereid ook het één en ander aan doen.

Wat kun je tijdens je kraamtijd verwachten?

Dat zal voor iedere vrouw anders zijn, omdat dit mede ligt aan het verloop van de bevalling en de gebeurtenissen hierbij. Waarneer je bijvoorbeeld bent ingeknipt, kun je hier last van krijgen. We hebben de meest voorkomende kwalen op een rij gezet.

Pijn aan de vagina/anus

We nemen aan dat je rekening houdt met het feit dat je vagina en anus pijnlijk zijn na de bevalling. Doordat je kind geboren is, is het gebied rond je anus en vagina even zo uitgerekt dat dat de eerste dagen flink gevoelig kan zijn. Waarneer je bent ingeknipt of uitgescheurd en eventueel gehecht bent, kun je hier extra last van hebben.

Hechtingen kunnen een aantal dagen na de bevalling erg gaan trekken of jeuken. De meeste hechtingen zijn oplosbaar (het kan best een tijd duren voordat ze helemaal zijn opgelost en schrik dus niet als je een draadje in de wc terugvindt).
De meeste kraamzusters adviseren om op je hechtingen te gaan zitten. Heb je erg veel last en bijvoorbeeld ook last van aambeien dan kun je eventueel op een zwembandje gaan zitten om de gevoelige plaats te ontzien. Wanneer je tijdens de bevalling bent ingeknipt of ingescheurd zal de verloskundige en de kraamverzorgster in de gaten houden af de genezing goed verloopt. Gaat een hechting tijdens je kraamweek heel erg trekken of zijn er niet oplosbare hechtingen gebruikt dan zal de verloskundige deze doorknippen en verwijderen.

Misschien laat je je verleiden je eigen vagina te bekijken, vaak kun je schrikken van wat je ziet; komt dit ooit nog goed?! Een knip of inscheuring geneest echter heel snel en na een paar weken ziet het er al heel anders uit.

Een keizersnee (sectio)

Wanneer je bevalling een keizersnee is geworden, heb je hier natuurlijk veel last van. Een keizersnee is een pittige operatie waar je goed van moet herstellen. Daarnaast moet je bij een keizersnee ook een aantal dagen in het ziekenhuis blijven waardoor je je kraamperiode deels in het ziekenhuis zal moeten doorbrengen. Hoeveel dagen je uiteindelijk in het ziekenhuis bent, verschilt per vrouw. Je wond moet in ieder geval goed genezen. Reken op zo'n 3 tot 7 dagen al naar gelang de hoogte van je herstel.

net bevallen

Je lege buik

Na je bevalling is je buik ineens leeg. Een vreemde gewaarwording tijdens je kraamtijd want die dikke buik was zo vertrouwd geworden. Misschien mis je hem wel en ook zal je de eerste niet zijn die het darmgerommel wat na een paar dagen meestal zijn intrede doet, verwart met de bewegingen van de baby.

Je baarmoeder krimpt na je bevalling gedurende een aantal weken weer terug naar de oorspronkelijke grootte. Hier kun je flinke naweeën van hebben, zeker als het niet je eerste bevalling is. Doordat de spierlaag bij een volgende bevalling iets verslapt, voel je het aanspannen van de spieren.

Ook heb je in het begin flink wat vel over. Je vraagt je waarschijnlijk af of dat ooit nog goed komt. Gelukkig trekt dit aardig bij, maar helemaal weer worden zoals het was, is voor de meesten niet weggelegd. Je buik is ook niet altijd direct na de bevalling verdwenen, je buik kan er in het begin ook nog uitzien alsof je 5 of 6 maanden zwanger bent. En in plaats van hard en rond, echter slap en blubberig.

Plassen/poepen

De eerste dagen na je bevalling kan het pijnlijk zijn om te plassen. Vaak geeft het een heel branderig gevoel. De eerste tijd na de bevalling moet je dan ook naspoelen met lauw water nadat je naar de wc bent geweest. Het is dan ook het beste om eerst het water te laten stromen en dan te plassen. De eerste keer na je bevalling is altijd een beetje eng. Nog vervelender vinden de meeste vrouwen het om de eerste keer te poepen na de geboorte. Het lijkt namelijk net alsof je weer moet persen. Meestal komt je ontlasting binnen een paar dagen na de bevalling weer goed op gang.

Bloedverlies

Na de bevalling verlies je nog een aantal weken bloed. In het begin is dit het meeste. Hierbij kunnen ook stolsels (klont bloed, dat veel weg heeft van een stuk rauwe lever) zitten. Je kunt zo'n stolsel vaak ook uit je voelen glijden. Na een paar dagen gaat dit over in een flinke en dan een normale menstruatie. De hoeveelheid bloedverlies verschilt per persoon. De kraamhulp zal in de gaten houden dat je niet teveel verliest.

Na enige tijd komt er steeds minder bloed, wel gaat het dan wat meer ruiken. Je kunt tot ongeveer 6 weken na je bevalling nog vloeien. Je mag zolang je nog vloeit niet in bad en ook kun je geen tampons gebruiken. Heb je last van het dragen van maandverband, dan kun je ’s nachts eens zonder onderbroek op een kraammatrasje slapen. Het bloedverlies kan tijdelijk ook weer wat meer worden wanneer je je bezigheden weer op gaat pakken in huis. Zie dit ook als een teken van je lijf die probeert aan te geven dat het misschien een stapje minder hard moet.

Stuwing

Na je bevalling is het het beste om je baby binnen het uur aan je borst te leggen. Vervolgens de eerste dagen hierna zo vaak mogelijk. Dit om te bewerkstelligen dat je borstvoeding goed op gang komt. Ook verminder je daarmee de stuwing. Op dag twee à drie na je bevalling kunnen je borsten namelijk flink gaan stuwen, doordat de melkproductie op gang komt. Dit kan ook erg pijnlijk zijn. Doordat je borsten zo gestuwd (hard) zijn is het voor je baby ook lastiger om je tepel goed te pakken. Door je harde borsten, zijn je tepelhoven ook harder en minder flexibel. Koolbladeren bijvoorbeeld schijnen stuwing te verlichten, maar bij hele erge stuwing kunnen ook de borsten iets gekolfd worden om de druk te verminderen. Hierbij moet je zeker niet teveel kolven, omdat je anders de productie juist weer teveel opvoert. Meer over stuwing in de zwangerschapsupdate van week 39.

Kraamtranen of babyblues

Er is het nodige gebeurd met je de afgelopen dagen. Daarbij zijn de grote hoeveelheden hormonen niet meer nodig in je lijf voor je zwangerschap, waardoor je hormoonpeil naar beneden duikelt. Dit alles kan zorgen voor de beruchte kraamtranen. Meestal ongeveer drie dagen na de bevalling.
Ons advies is ze lekker te laten komen, bezoek af te bellen en je in de watten te laten leggen. Bijna elke pas bevallen vrouw heeft er in meer of mindere mate last van. Ook je kraamhulp heeft dit eerder meegemaakt en zal er helemaal niet raar van opkijken. Wanneer je je vervelend en verdrietig blijft voelen, kun je jouw verloskundige of huisarts om advies vragen.

Dit zijn in vogelvlucht de meeste kwalen die vrouwen na de bevalling krijgen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer zaken waar je mee te maken kunt krijgen. Ook zijn er scala’s van emoties en gedachtes die tijdens de kraamtijd door je hoofd spelen.

Je baby & je partner

En dan is er natuurlijk je baby. Hierin is ook alles nieuw. Poept en plast hij goed, moet ik hem ’s nachts wakker maken om te drinken? Er spelen vaak veel vragen door je hoofd. Leg een kladblokje neer naast je bed en noteer alle vragen die je hebt voor de kraamhulp of verloskundige. Voordat je kraamhulp vertrekt ’s avonds kun je die dan nog even doorlopen. Daarnaast is er altijd iemand beschikbaar, 24 uur per dag, voor als je het echt even niet meer weet. Wij zullen in de zwangerschapsupdate week 38 ingaan op je baby in de kraamweek.

En dan is er ook nog je partner. Hoe reageert die op de baby, op de bevalling, wat gebeurt er allemaal met hem? Naast het feit dat hij zijn kind aan moet gaan geven, zijn er voor hem ook een heleboel vragen ontstaan. Als het kan is het geweldig om je partner een beetje mee te laten kramen. Hij kan door de kraamhulp uitgelegd krijgen hoe je een luier omdoet, hoe de kleine in bad gaat, temperaturen, noem maar op. Als je partner vanaf het begin betrokken wordt bij de kleine dan zal dat de band zeker goed doen. Niet alleen tussen vader en kind, maar ook tussen jullie onderling. Hij staat dan niet slechts aan de zijlijn maar kan actief iets doen. Geef hem dus ook die ruimte.

Nacontrole

Na ongeveer 8 dagen zal de verloskundige die geregeld tijdens de kraamweek bij je langs kwam je kraambed afsluiten als alles goed gaat. Sommige verloskundigenpraktijken maken een afspraak na zes weken om je op de praktijk nog eens te zien. Tijdens dit bezoek zal dan onder andere je ijzergehalte bekeken worden, je bevalling nog eens doorgenomen worden en aan de hand van jou vragen bekeken worden wat je nog wilt weten. Het kan ook zijn dat deze nacontrole alleen op eigen verzoek plaats vindt.

Wanneer je kraamweek is afgelopen, kun je voor medische vragen over je baby of over jezelf weer contact opnemen met je huisarts.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Shop nu de mooiste kraamcadeaus mét korting meer

Gratis Ouders van Nu Baby
Gratis Ouders van Nu Baby
Geef een aandenken aan de
Geef een aandenken aan de
Rituals giftset Ayurveda
Rituals giftset Ayurveda

Beste artikelen over Kraamweek

Kraamtips voor je kraamweek. Je bevalling is achter de rug en je baby is net geboren. Geniet van deze bijzondere tijd samen met je gezin, want hij komt nooit meer terug. Lees onze beste artikelen en blogs:
Intakegesprek kraamzorg »
Waar is mijn kind? »
Kraamweek kwalen »
Kraambezoek Do and Do not »
Wat doet een kraamverzorgster? »
Babyshower, of Moeders Zegen? »
Hoe word ik een goede moeder? »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Zwangerschapsupdate ontvangen?

Dit onderwerp vind je terug in de zwangerschapsupdate van week 34. Meld je aan voor de zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie.

Je reactie op Kraamweek lichamelijk

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Kraamweek lichamelijk
Marijke-HKZB
Lieve Stefanie, ik zie zo snel niet wanneer dit bericht is geplaatst maar ik reageer toch even. Hopelijk kun je inmiddels wat makkelijker plassen.. Het klinkt heel tegenstrijdig omdat je niet zo graag wilt plassen, maar drink ruim!! Hierdoor wordt je urine minder geconcentreerd en brandt het minder erg langs je onderkant. Daarnaast kun je onder de douche het beste plassen met de douchekop erbij zodat dit warme water je urine nog meer verdunt. En je spoelt meteen eventuele schaafplekjes/wondjes schoon. Het kan zijn dat je onverhoopt je huid toch wat geschaafd hebt tijdens de bevalling. Als het voelt als een stekende pijn, zou het ook nog een blaasontsteking kunnen zijn/worden, dus laat voor de zekerheid je urine controleren hierop. Hopelijk heb je hier wat aan en voel je je snel beter. Liefs, Marijke

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Kraamweek lichamelijk
Stefanie
Het brand zo hard om te plassen het pikt echt dat ik gewoon niet durf te gaan wie weet raad eens ik een beetje voel lopen en het brand sta ik recht en durf ik niet meer te gaan . Ik ben niet gescheurt of geknipt